Fair modemerken uit Portugal

Ken je dat, dat je ergens veel mee bezig bent en het dan opeens overal opduikt? Nu we net terug zijn uit Lissabon, zie ik opeens overal links met Portugal. Het land stond al op mijn lijstje sinds ik als zevenjarige een oppas kreeg die oorspronkelijk uit Portugal kwam. Van de woorden en zinnetjes die ze me leerde weet ik alleen ‘Ik ga naar de tandarts’ nog, eentje die ik gelukkig niet nodig heb gehad.

Ik vond Lissabon geweldig. Het was gewoon nog 20 graden, de zon scheen bijna constant, de mensen zijn vriendelijk, je rolt van het ene uitzichtpunt naar het andere (bijna letterlijk, want de straten zijn zó schuin, die van ons appartement had een leuning om je vast te houden), de lucht is Lonely Planet-blauw en de gebouwen zijn sprookjesachtig met hun geglazuurde tegels. Ik wil niet alleen heel graag nog eens terug, maar ook gauw de rest van het land verkennen.

Betaalbaar produceren
Het was me al eerder opgevallen dat best veel eerlijke modemerken hun collecties in Portugal produceren. Best begrijpelijk, omdat het land onder de EU valt, waarmee bepaalde arbeidsvoorwaarden gegarandeerd zijn, terwijl het prijs- en loonniveau in deze landen wel degelijk lager ligt dan in bijvoorbeeld Nederland, iets wat je ook op het gemiddelde terras in Lissabon al merkt, laat staan op het platteland, waar mijn ouders rondgereisd hebben. Maar het zijn niet alleen buitenlandse bedrijven die in Portugal hun producten laten maken. Ook uit het land zelf komen mooie merken voort. Ik stel je graag voor aan drie fijne fair fashion merken uit Portugal.

NAE
Ik verdiep me steeds meer in veganistisch schoenen (en wel hierom), daarom was ik blij om het Portugese schoenenmerk NAE tegen te komen op Awearness Fashion. De schoenen zijn niet alleen vegan, NAE maakt ook gebruik van innovatieve, duurzame materialen als kurk (hoe tof zijn die schoenen!) en gerecyclede PET-flessen. Ik vind het een plus dat ze schoenen in allerlei stijlen verkopen, van sneaker tot nette veterschoenen, stoere laarsjes en hoge hakken. Ook voor mannen is ruim keus, iets wat helaas lang niet altijd het geval is. De schoenen worden gemaakt in Portugal zelf, onder eerlijke omstandigheden. Je hoeft zeker geen woekerprijs neer te leggen voor een mooi paar, maar reken nog wel even 9 euro verzendkosten naar Nederland of België mee. Dit zijn mijn favorieten.

 

Schoen bruin 42,50 euro (sale) – Enkellaars lak 119,00 euro – Schoen kurk 125 euro

 

Sneaker wit 99 euro – Schoen kurk 135 euro – Schoen blauw 120 euro

Garbags
Tegen dit tassenmerk liepen we gewoon op straat aan in Lissabon. De foto’s die we maakten zijn niet scherp geworden in het donker, maar gelukkig biedt Mr. Internet uitkomst in dit soort gevallen. Bij Garbags maken ze – de naam zegt het al – bags uit garbage. Volgens hun website wordt in Portugal slechts twintig procent van het afval gerecycled (ik weet eigenlijk niet wat die cijfers voor Nederland zijn) en daar willen ze iets aan doen. Daarom gebruiken ze afvalmateriaal – drinkpakken, chipszakken, landkaarten – om iets nieuws en bruikbaars te maken. Inmiddels niet alleen maar tassen, maar ook allerlei accessoires, van lunchzakjes tot telefoonhoesjes. Het doet me een beetje denken aan die autootjes van blik die je in de wereldwinkel kunt kopen (of in elk geval kon kopen vroeger). Het materiaal is zo divers, dat je producten in allerlei stijlen kunt kopen. Natuurlijk moeten de ontwerpen wel je smaak zijn. Zelf zal ik niet zo snel met een rugzak van Garbag gezien worden, maar de fietstassen, een laptophoes of portemonnee vind ik wel erg stoer. Alle producten worden handgemaakt in Lissabon en wereldwijd gratis verzonden.

Rugzak 95 euro – Portemonneetje  10 euro – Laptophoes 45 euro

 

Laptophoes 45 euro – Lunchzakje 35 euro – Portemonnee 8 euro

Brillenhoesje 20 euro – Fietstassen 125 euro – Etui 20 euro

Hode Studio
Dit is zo’n merk waarvan ik me ook helemaal kan voorstellen dat ik er een warme zomerdag in Lissabon mee kan doorstaan. Flaneren langs de baai, uitblazen onder een parasol op een van de vele pleintjes. Als iemand me een jaar geleden een witfluwelen jumpsuit had omschreven, hadden waarschijnlijk horrorbeelden van wanstaltige huispakken door mijn hoofd gespookt. Maar het is waar, Hode Studio maakt er iets stijlvols van. Het merk heeft een kleine collectie met heel mooi spul, dat bovendien zo milieuvriendelijk en eerlijk mogelijk gemaakt wordt. Ze hebben lokale handwerktechnieken hoog in het vaandel staan en maken gebruik van biologische stoffen. Van elk item zijn er maar enkele gemaakt, zodat weinig verspild wordt en je een uniek stuk in handen hebt. Voor 5 euro wordt je bestelling naar Nederland verzonden, wat ik bijzonder weinig vind voor zo’n klein merk. Ik ben nu al benieuwd naar komende collecties.

Hoed van palmbladeren 40 euro – Fluwelen jumpsuit 120 euro – Rugtas 180 euro

 1. Dankjewel Hermien voor de inspiratie 🙂 Die schoenen van Nae zijn zo mooi <3
  Ik had ze al eens zien voorbijkomen in de webshop Chevaliers des Pieds (daar zijn de verzendkosten trouwens ook lager voor B en NL)

 2. Alles wat ik leuk vind is natuurlijk boven de €100 haha. Echt gave spullen! Die gerycelde tassen zou ik niet zo 1,2, 3 halen, maar wel grappig om te zien. Nu wil ik ook naar Lissabon!!

  1. Haha, zou het het lot zijn? Lissabon is absoluut een aanrader, zo mooi!

  1. Stoer he? Ik vind de oranje laptoptas het allerleukst, al vind ik het ook heel tof dat je bij dat portemonneetje de dop van het pak nog kunt zien.

 3. Ooo, Lissabon is inderdaad echt fantastisch! Zo’n heerlijke stad! En natuurlijk heel fijn dat je er zulke leuke merken bent tegengekomen. I dig the cork shoes :).

  1. Leuk he? Allemaal op hun eigen manier. Ik houd wel van een beetje uniek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.