De mooiste fair fashion truien voor mannen

Ik heb al een hele voorraad prachtige herfsttruien gedeeld, maar de mannen vielen in dat artikel helemaal buiten de boot. Het mogen dan meestal de dames zijn die als koukleum bekend staan, er zijn vast en zeker ook heren die zich graag in iets warms hullen nu de herfst in volle glorie is losgebarsten. Mijn vriend heeft het altijd heet, maar ik zou er zeker geen probleem mee hebben om deze truien van hem te ‘lenen’.

Hoewel fair fashion voor het mannelijke deel van de aardbol helaas echt nog een ondergeschoven kindje is, zijn mannentruien wel aardig vertegenwoordigd in de eerlijke collecties die er zijn. Goed nieuws dus! Ik laat jullie in deze shopgids de mooiste fairtrade mannentruien zien voor aankomende herfst en winter.

Hier koop je als man een eerlijke trui

Kings of Indigo

We beginnen in Nederland, bij ons eigen Kings of Indigo. De Kings maken niet alleen mooie truien voor mannen, maar ook jeans, broeken, t-shirts en jacks, mocht je daar naar op zoek zijn.

Trui Kalani – 129,95 euro

Dit is bijvoorbeeld een heel fijn breisel, wat mij betreft! De structuur vind ik mooi en deze col bewijst dat dit fashion statement niet alleen is weggelegd voor Maarten van Rossem en Steve Jobs.

Sweater Parnell – 109,95 euro

Meestal ben ik geen voorstanders van logo’s op kleding, maar voor een mooi, eerlijk merk mag wat mij betreft altijd meer reclame worden gemaakt. Zeker in zo’n fraai kleurtje! Deze trui is ook verkrijgbaar in allerlei andere prints.

Rhumaa

Nog een topper uit eigen land. Rhumaa maakt moderne klassiekers. Een mooie aanvulling op het sportievere aanbod van veel andere eerlijke mannenmerken. Voor mij persoonlijk is het merk eerlijk gezegd wat aan de prijzige kant, maar de tijdloosheid en kwaliteit betaalt zich zeker terug. Ook Rhumaa heeft een uitgebreide mannenlijn, met daarin bijvoorbeeld ook prachtige pakken.

Family Andorra Sweater – 209 euro // Family Evening Sweater – 209 euro

Ha, ik zie meteen voor me wanneer deze ‘family’ truien gedragen worden. Herinnert iemand anders zich nog de conference van Brigitte Kaandorp over die perfecte, onbereikbare Libelle kerst met mannen in kabeltruien? Ik heb ‘m even voor je opgezocht hoor! Maar mooi zijn ze wel.

ARMEDANGELS

ARMEDANGELS is het eerlijke merk met de grootste mannencollectie, voor zover ik weet. Veelal wat sportiever, met heel veel keuze uit shirts, sweaters en hoodies met opdruk. Het merk is in steeds meer winkels te koop en je kunt het zelfs vinden bij verschillende grote warenhuizen en online webstores.

Sweater Taavi – 89,90 euro

Zo grappig, vorig jaar kocht ik een soortgelijke trui op de mannenafdeling, jawel, van de Reshare Store. Dat bewijst maar weer dat we de lijn tussen mannen- en vrouwenkleding helemaal niet zo rigide hoeven te trekken. Gewoon lekker aandoen wat je leuk vindt. Ik vind het gemêleerde van deze trui heel mooi. Net iets meer bijzonder dan helemaal effen.

Trui Benno Stripes – 129,90 euro

Vaak ontbreekt de kleur een beetje in de mannenkleding, zeker in de winter. Ik vind navy en bordeaux prachtige, maar wat anders is zeker welkom. Een breisel in opvallende, maar niet te heftige kleuren. Wat mij betreft geslaagd, ARMEDANGELS!

Thinking MU

Van kleurig naar supervrolijk met het Spaanse Thinking MU. Het merk groeit enorm hard en is in steeds meer Nederlandse webshops en winkels te koop. En ik snap waarom! De stukken zijn altijd comfortabel en hebben vaak een eigenzinnig, tikkeltje activistisch randje. Ik mag dat wel.

Miton Jalon de Aquiles Sweatshirt – 99,90 euro

Geweldig, deze trui vol helden en heldinnen die de wereld elk op hun eigen manier hebben veranderd! Herken jij ze allemaal?

Vertical Stripes Sweatshirt Green/Blue – 89,90 euro

Misschien vindt niet iedereen dit mooi, maar ik moet wel lachen om deze variant op het tikkie lelijke retro sportshirt. En de kleuren zijn ook top, wat mij betreft.

Blue Lines Sweater – 129,90 euro

Thinking MU maakt ook rustiger ontwerpen. Deze heeft een neutrale kleur blauw die veel mensen goed zal staan, vermoed ik. De details maken hem extra leuk: gekleurde stiksels die een subtiele streep vormen. De geribbelde boorden zijn dan weer lekker klassiek. Echt een trui die lang mee kan. En dames, als jullie jaloers worden: er is ook een variant voor ons!

Twothirds

 San Pedro – 94,40 (pre-order sale) // San Anton – 94,40 (pre-order sale)

Over het kerstgevoel gesproken. Mart Smeets als stijlicoon, waarom niet? Als het je te veel van het goede is, maakt Twothirds ook effen varianten van deze zachte, gebreide truien.

Pupuya wave shirt – 67,20 euro (pre-order sale)

Nog zo’n sweater met weer zo’n mooi detail. Niet alleen het golfje zelf – Twothirds maakt graag kleding een in oceaanthema – maar ook het feit dat dat er niet opgedrukt, maar opgestikt is. Dat blijft waarschijnlijk ook veel langer mooi, wel zo duurzaam.

Dedicated

Het Duitse Dedicated maakt volop truien, sweaters en hoodies van faitrade gecertificeerd biokatoen. De prijzen vind ik heel redelijk en de keuze is groot. Veel prints, veel kleur, heel vrolijk en laagdrempelig allemaal.

Malmoe Sweatshirt Birds / Blue Birds – 79,95 euro

Ons kleine nichtje zou hier wild van worden! Zoveel vogels om aan te wijzen. En ik ook wel een beetje hoor, al zou ik de print zelf niet zo snel dragen. Het mooiste: je kunt ook een bijpassende broek kopen. Zou jij het aandurven?

Sweatshirt Malmoe Stripe Evergreen – 69,95 euro

Dezelfde trui is ook beschikbaar in een minder hysterische variant. Maar wel in een erg mooie kleur! Ik zie gewoon aan de foto hoe heerlijk zacht dat biokatoen moet zijn. Deze sweater kun je ook kopen als hoodie en in andere kleurvariaties.

Meer voor mannen?

Ik weet dat de meeste van mijn lezers vrouwen zijn, maar ik vind het toch ook belangrijk om te schrijven over fair fashion voor mannen. Juist omdat daar nog minder aandacht voor is in het algemeen, zowel bij bloggers als bij merken. Ik hoor graag of jullie dat ook leuk en handig vinden, voor jezelf of misschien voor een broer/vader/buurman/vriend? Dan kan ik er eventueel vaker een apart artikel aan wijden of in alle artikelen waar mogelijk ook de mannen voorzien van de broodnodige info. En heren, laat het vooral weten als je behoefte hebt aan specifieke onderwerpen. Ook voor jullie ga ik graag op onderzoek uit!

De afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken.