Mijn ervaring met een biologisch groentepakket

Een biologisch groentepakket bestellen. Dat is iets wat ik al heel lang wilde testen en we hebben het eindelijk gedaan. Nu we een paar keer hebben genoten van onze biologische groentes en fruit van De Kievit, wil ik jullie graag een review geven van deze service. Het gaat om een pakket met losse ingrediënten, dus niet om een maaltijdbox waarbij je complete maaltijden met recept bestelt. Dat is niet wat ik zoek, want ik vind het veel te leuk om zelf creatief te zijn in de keuken.

Natuurlijk kan er lokaal verschil zijn in het aanbod en de voorwaarden van zo’n pakketservice, maar ik kan jullie wel een indruk geven van hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op kunt letten.

Het pakket van deze week met o.a. biologische snijbiet, peen, appels en peren.

Waarom zou je een groente-abonnement nemen?

Ten eerste is een biologisch groentepakket een mooie manier om lokaal, van het seizoen en natuurlijk biologisch te eten. In de supermarkt is het vaak totaal niet duidelijk welke groenten en fruit in het seizoen zijn. Vaak staat niet eens aangegeven waar de producten vandaan komen.Ik vind de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal handig om te checken wat per maand de duurzame voedingskeuzes zijn, maar het is helemaal makkelijk als het je gewoon wordt aangereikt.

Zelf vind ik het verrassingselement ook heel leuk. Als we het pakket ophalen, is dat een leuk moment om na te gaan denken wat we ermee gaan maken. De eerste week maakte ik voor het eerst in mijn leven witte asperges klaar. En dan ook nog eens vegan: uit de oven en met een mediterraan tintje. Echt een succes!

Bij De Kievit zit er bovendien ook een heel persoonlijke nieuwsbrief bij het pakket. Daarin staat niet alleen precies de herkomst van de producten vermeld, maar ook receptinspiratie en informatie over waarom nu juist dit in het pakket zit en of het wel of niet uit de kas komt. Dat is hartstikke leerzaam voor mij als stadskind.

De voordelen van het groentepakket van De Kievit (Katwijk)

  • Ik kan het groentepakket zelf ophalen in de stad, op een paar minuten fietsen afstand. Dat voelt beter dan het thuis laten bezorgen (qua impact) en vind ik zelfs makkelijker dan laten bezorgen in een appartementencomplex. Thuis laten bezorgen is trouwens wel een optie in de regio, als jij het wel prettig vindt
  • Dat ophalen kan op twee dagen in de week bij de biologische winkel De Brandnetel en de openingstijden zijn ruim
  • Het is een heel flexibel abonnement. Gewoon per week door te geven. Al kun je uiteraard ook voor langere tijd een bestelling doorgeven, wel zo makkelijk als je toch al weet wat je wilt
  • Je kunt kiezen voor een groentepakket, een fruitpakket of een mix van die twee en dat in allerlei maten. Zo zit je niet vast aan een dichtgetimmerde eetweek en houd je ruimte om spontaan bij anderen of buiten de deur te eten
  • Je kunt ook tot drie dingen opgeven die je liever niet eet. Heb ik – als zelfbenoemd allesluster – natuurlijk niet gedaan, en je raad het: deze week een dikke bos bleekselderij, de enige groente waar ik niet zo blij van word. Nou kan ik het inmiddels best handelen door een saus of salade, dus ik denk dat we het bijgeleverde recept voor bleekselderijsoep maar eens moeten proberen!

Wat kost zo’n biologisch groentepakket?

Wij nemen steeds het combipakket (dus groenten en fruit) in maat medium. Officieel is dat volgens mij voor twee à drie dagen en voor ongeveer twee personen. Dat zegt niet zoveel, want niet alleen kan eetlust verschillen, ook eten wij vaak meerdere groenten op een dag. Ik kan je beter vertellen wat er in ons eerste pakket zat en wat dat kostte. Wij waren 12,20 euro kwijt voor de volgende zaken:

  • een Chinese kool
  • ruim 500 gram witte asperges
  • een krop andijvie
  • 3 tomaten
  • 3 appels
  • 3 wilde perziken
  • 3 bananen

Ik heb het even uitgerekend, maar voor dezelfde boodschappen waren we bij de Albert Heijn – waar we een flink deel van onze boodschappen doen – in die week zeker 13,50 euro kwijt geweest. En dan hadden we nog niet eens alles biologisch gehad. Al met al was het pakket dus goedkoper, dat verraste me eigenlijk wel!

Dit maakten we met het pakket

Wij hebben met de groenten van dit pakket uiteindelijk vijf keer een maaltijd gemaakt:

  • een avond asperges uit de oven met tahinsaus, bulgur en een salade met tomaat
  • twee keer andijviestamppot (met vegan spekjes, jam!)
  • een avond Chinese kool uit de oven met kokosrijst
  • een avond gewokt met de rest van de Chinese kool
  • nog een avond gegeten van de restjes van die wok, aangevuld met rauwkost en kroepoek
  • Bonus: de rest van de tomaten gingen een andere avond door de salade

Deze week zit er onder andere snijbiet in de groententas. Nog nooit gegeten, maar ik denk dat het een plaattaart wordt met de stelen en dan het blad in een salade.

Zijn er ook nadelen aan het bestellen van een groentepakket?

Zoals je hoort, ben ik behoorlijk enthousiast over het bestellen van een pakket met biologische groenten en fruit. Toch zijn er ook een paar nadelen aan. Niet onoverkomelijk, maar ik wil ze voor de volledigheid wel even noemen.

Niet elk groente-abonnement is even flexibel

Zorg dat je in dat geval goed nadenkt over een pakket dat bij je past, anders loop je het risico op voedselverspilling. En het weggooien is helaas het meest onduurzame wat je met voeding kan doen

Vrij veel verpakkingsmateriaal

Ik vond dat er wat veel verpakkingsmateriaal om het pakket heen zat. Plasticzakjes om de asperges en de andijvie, papier om de rest en het geheel in een papieren tasje. Normaal gesproken koop ik groenten en fruit zoveel mogelijk verpakkingsvrij, dus dat is anders dan ik gewend ben.

Ik weet dat de impact van welk voedsel je koopt en waar je het vandaan haalt veel mee verschil maakt dan de verpakking, maar toch vind ik het zonde, zeker als het van zo dichtbij komt en dus niet lang beschermd hoeft te worden. We gebruiken de verpakkingen natuurlijk zoveel mogelijk opnieuw, maar toch is minder wel beter.

Gaan we vaker groentepakketten bestellen?

Het biologische pakket van De Kiviet geeft me alles wat ik zoek. Een creatieve stimulans in de keuken, de motivatie om lokaler te eten en ook meer kennis over voedselproductie, op een laagdrempelige en smaakvolle manier. Juist de flexibiliteit maakt dat we zeker vaker een pakket zullen bestellen, bijvoorbeeld om de week. Ik kan je aanraden om je ook eens te verdiepen in de mogelijkheden voor lokale, biologische voeding bij jou in de buurt. Een paar landelijke initiatieven zijn:

Maak jij gebruik van een biologisch groentepakket of maaltijdservice?

Mijn ervaring met een biologisch groentepakket van de Kievit in Katwijk.