Een maand lang geen spijkerbroeken dragen

Geen spijkerbroeken dragen, een maand lang. Ooit was het voor mij de normaalste zaak van de wereld. Er zijn tijden geweest dat ik bijna alleen rokjes en jurkjes droeg. Ik hád niet eens een jeans. Inmiddels is dat wel anders, ik ben in het bezit van drie heel fijne spijkerbroeken. Twee vintage exemplaren en een fair trade spijkerbroek van het Zweedse merk Nudie Jeans. Dan heb ik ook nog een strechy skinny die ik voor het gemak onder de jeans schaar. En wis mijn fijne denim tuinbroek niet uit! Ik draag ze stuk voor stuk graag, maar afgelopen maand bleven ze allemaal in de kast.

Waarom geen spijkerbroeken dragen?

Ik vind het heerlijk dat ik fijne jeans in mijn kast heb. Ik houd sowieso van het materiaal denim. Naast spijkerbroeken heb ik ook denim blouses, rokjes – kort en lang – shorts, jacks en een spijkerhesje in mijn kast hangen. Toch vind ik dat ik uit gemak wel heel gauw naar mijn jeans grijp als ik in de ochtend een outfit uitzoek.

Het idee om dat een poosje te doorbreken, kwam in het Paasweekend. Toen gooide ik mijn kledingkast om van een winter- naar een zomergarderobe. Daarbij kreeg ik helemaal zin om combinaties te gaan maken met mijn zomerse kleding, die weer als nieuw voelde.

Het leek me wel een uitdaging om dat eens zonder jeans te proberen en zo mijn andere broeken, rokken en natuurlijk jurken meer kans te geven. Door de spijkerbroeken even aan de kant te leggen, zouden andere stukken meer gedragen moeten worden. #skipthejeans was geboren.

De regels van Skip the Jeans

 • Ik droeg een maand geen spijkerbroeken
 • Mijn denim shorts mocht ik wel aan, maar maximaal één keer per week
 • Al mijn andere denim, spijkerblouses, spijkerrokjes, spijkerjacks – ja, ik ben van alle markten thuis – mocht wel

Een maand lang outfits zonder spijkerbroek

Maar wat droeg je dan wél? Grappig genoeg vooral veel andere broeken! Hier en daar een jurk of een rok, maar de broek heeft duidelijk de overhand. Ik heb dan ook veel fijne – niet denim – exemplaren in de kast liggen, zowel lange als shorts.

Groene culottes van People Tree

Hoewel ik deze van People Tree broek ooit in de winter kocht, beschouw ik deze comfortabele groene culottes nu echt als een broek voor het voorjaar of een warmere herfstdag. Ik vind hem namelijk lastig te combineren zonder blote enkels en dat is op een koude dag geen optie.

Nu ik dit ontdekt heb, zal de broek in dit jaargetijde veel vaker gedragen worden. Het is een fijne, comfortabele basic waarmee ik deze maand zelfs de dertigste keer dragen aantikte. Feestje!

Paarse short van een kledingruil

Deze broek kreeg ik begin vorig jaar op een kledingruil. Ik vond hem best een beetje heftig, dus kwam hij maar een paar keer uit te kast. Nu heb ik de broek echt ontdekt en gelukkig was het weer er ook naar! Soms moet ik echt even moed verzamelen om een kledingstuk te gaan dragen, lijkt het.

Door uitgebreide zelf-analyse van mijn kledingstijl weet ik nu dat ik wel houd van een beetje ‘bewuste lelijkheid’ in een outfit of kledingstijl. Nu ik dat weet, heb ik meer lef gekregen om het ook daadwerkelijk te dragen. En blijkbaar past dat bij me, want over de kledingstukken die ik in die categorie schaar, krijg ik vaak de meeste complimenten.

De leukste combinatie vind ik de laatste van deze drie, met mijn olijfgroene trui van Liberality Fashion. Die kocht ik bij WAAR in Leiden vorige zomer. Groen met paars, ik zou het misschien niet eens verzinnen, maar omdat het allebei gedempte kleuren zijn, werkt het heel goed in dit geval.

Knalgele broek

Deze broek kocht ik ongeveer een jaar geleden bij Dearhunter Vintage in Rotterdam, een winkel met een heel mooie collectie voor redelijke prijzen. Ik ben gek op geel, dus kon deze absoluut niet weerstaan. De broek zit heerlijk, maar is door zijn opvallende kleur wel wat lastiger te combineren. Vaak koos ik voor iets wits, zoals mijn boho top, maar ik ontdekte deze maand dat ik de combinatie met spijkerstof ook heel geslaagd vind.

Geruite pantalon

Ik heb deze vintage broek nog niet heel lang, het was een van mijn laatste aankopen voor ik met mijn 30-Wear Challenge begon. Ik kocht hem bij Modejacht in Leiden. Hij oogt misschien een beetje herfstig, maar ook nu, in de lente, heb ik er veel plezier van. De broek heeft altijd een riem nodig, want is eigenlijk te groot. Maar dat maakt juist dat ik hem zo leuk vind!

Sjaaltjes in mijn haar & andere accessoires

Nu ik wat meer moest nadenken over mijn outfits, had ik als vanzelf ook meer aandacht voor het hele plaatje. Daardoor heb ik afgelopen maand veel meer accessoires gedragen dan ik gewend ben. Met stip op één stonden de sjaaltjes in mijn haar. Die geven me altijd een zomers gevoel.

Ook mijn riempjes kwamen meer uit de la. Ik ben in het bezit van drie smalle riempjes – rood, grijs en blauw – en wil graag op zoek naar een breder exemplaar van leer. Tweedehands natuurlijk! Handig voor afzakbroeken, maar ook om extra taille te creëren in een outfit.

Gemist & geleerd tijdens de challenge

Heb ik mijn spijkerbroeken gemist? Nauwelijks! Er waren maar een paar momenten dat ik ze graag had aangetrokken. Op de dag dat ik me niet zo lekker voelde – koud een rillerig – en soms als ik ’s avonds even ‘iets makkelijks’ wilde aanschieten. Waar dat voor veel mensen ‘spijkerbroek uit, joggingbroek aan’ betekent’, beschouw ik mijn spijkerbroeken juist als echte gemakskleding. Zeker mijn tuinbroek, toch een beetje mijn uniform op de zaterdag. Waar ik me altijd op en top mezelf in voel en die ook een beetje van die ‘bewuste lelijkheid’ bevat, als ik erover nadenk.

De lol die ik heb gehad in het kiezen van mijn outfits, woog in elk geval ruimschoots op tegen het het ‘ongemak’ van geen spijkerbroeken mogen dragen. Ik zal mijn jeans weer met liefde omarmen, maar ik denk wel dat de frisse blik op mijn kledingkast een patroon doorbroken heeft. Af en toe een jeans in prima, maar ik zal me voorlopig wel veelzijdiger blijven kleden.

Draag jij veel spijkerbroeken of zou je ze met gemak een maand kunnen missen?

 1. Wat een geweldige challenge! En je short van de kledingruil is ook echt geweldig.
  Ik draag de laatste tijd veel meer soorten broeken dan alleen mijn zwarte jeans, ik vind het zo leuk om nieuwe combinaties te maken en eens wat anders te dragen dan altijd maar die zwarte jeans.

  1. Precies dat! Wat leuk dat jij je eigen kast ook zo aan het verkennen bent. Levert vast mooie dingen op.

 2. Wat een supertoffe challenge! Ik heb echt periodes dat ik in mijn mom jeans leef en periodes dat ik liever voor iets anders kies. Ik hou ook echt van rokjes en jurkjes dus keuze genoeg. Die okergele broek uit je blog vind ik echt tof. Een heerlijke kleur en kan inderdaad prima met denim. Ook de geruite “opoebroek” is fantastisch om lekker os te gaan. Zelf zou ik hem bv dragen met een stoer band shirt. Groetjes Sandra

  1. Leuk idee, zo’n pantalon met een stoer shirts. Ik heb zelf geen bandshirts en het is niet helemaal mijn eigen stijl, maar ik zie het je zo dragen tof!

 3. Eerlijk waar, ik draag dag in dag uit spijkerbroeken.. Ik zou wel eens een rok durven dragen, maar dan moet het wel warm zijn, haha. Zou voor mij wellicht ook een serieuze uitdaging zijn..

  1. Als je bijna altijd jeans draagt, is het zeker een uitdaging! Wel extra leuk om eens te proberen. Misschien beginnen met een weekje?

 4. Wat een ontzettende leuke challenge is dit zeg! Ook een leuke uitdaging! Zelf leef ik in mijn mom jeans en het zou daarom zo goed zijn om eens wat anders aan te trekken. Ik vind je gekleurde short ontzettend tof overigens!

  1. Ook wel heel heerlijk om een fijne spijkerbroek te hebben waar je praktisch in kunt wonen. Maar wat afwisseling is ook lekke rop z’n tijd!

 5. Oei, dit lijkt me echt zo’n lastige challenge! Zeker omdat ik vooral naar mijn werk liever iets neutralers draag en dan is een spijkerbroek de enige optie in mijn kast haha.
  Maar jouw gele broek is echt wauw, zo mooi!

  1. Daar kan ik me wat bij voorstellen! Ik weet niet wat voor werk je doet, maar daar vragen de verwachtingen of omstandigheden soms weer net om iets anders dan wat je helemaal uit jezelf zou dragen.

 6. Leuke Hermien, wat was dit een heerlijke challenge ik heb onbewust/ bewust met je mee gedaan.. Ik had begin maart of eind april al gedacht dat ik eens wat meer aandacht moest geven aan mijn andere leuke broeken, rokken en jurkjes. Ik wou me vooral even wat meer vrouwelijk kleden ipv altijd maar mijn jeans. Wat best lastig hebt als je jeans bezit zie bijna net zo lekker zitten als een trainingsbroek.. Ja, dat bestaat echt, haha! 🙂 Wel moet ik bekennen dat ik het 3 weken heb volgehouden en toen miste ik toch wel echt mijn jeans. En kwam ik ook tot de conclusie dat een jeans, leuke blouse of t-shirt met een tof jasje of een blazer toch echt mijn uniform is. Mijn ik weet niet wat ik aan moet trekken outfit waar in me altijd goed in voel. Maar ik pak nu wel sneller mijn andere broeken, rokjes en jurken uit de kast dan voor de challenge. Wat zeg ik.. ik ben mijn zomer capsule aan het samen stellen. En er mogen MAX 3 jeans in. (dit waren en voorheen meer. Ik houd me niet vast aan een x aantal items maar kijk naar wat goed voelt.

  Jouw gele broek is trouwens echt geweldig! Daar zou die gedempte groene trui van je 3e foto met die toffe geprinte short ook heel mooi op staan! Als ik deze fotos van jouw outfits zo zie.. Geloof ik dat de combinaties die jij met jouw kleding kan maken echt eindeloos zijn.. Doordat alle kleuren zo mooi bij elkaar passen!

  1. Ik vind het zo leuk dat we op dezelfde gedachte kwamen! Drie weken is ook een flinke prestatie als je zo graag spijkerbroeken draagt. Ik zou het in niet-thuiswerktijden ook lastiger hebben gevonden, nu ging het verrassend makkelijk. De gele broek met de olijfgroene trui is inderdaad ook een mogelijkheid! Wel vrij ‘blits’ dus niet voor elke dag, maar het kan zeker. Ik ontdek nu inderdaad dat heel veel dingen in mijn kledingkast inmiddels moeiteloos samengaan en dat voelt echt als een luxe én een vrijheid.

 7. Leuke challenge! Grappig ook dat jij de spijkerbroek verkiest boven de joggingbroek voor comfort. Ik wilde dus gaan typen dat dit voor mij heel lastig zou worden, maar ik moet bekennen dat ik nu met corona binnenshuis continu pyjamabroeken draag en buiten een korte broek of sportbroek, haha. Dus op die manier lukt het me wel om spijkerbroeken te vermijden. In een normale periode dat ik gewoon naar mijn werk ga, zou ik heel wat lastiger zonder spijkerbroeken kunnen. Ik heb bijna niks anders 😉

  1. Ik ben inderdaad niet zo’n jogging-mens! Als je vooral spijkerbroeken hebt en die allemaal veel draagt is deze challenge inderdaad minder zinvol, het draait immers om lekker vaak dragen wat je hebt. Ik heb juist ook veel andere kleding, maar kies toch vaak voor de spijkerbroek. Maar dat wordt nu hopelijk wat meer gevarieerd!

  2. Ik zal deze challenge ook maar eens gaan proberen. Het stond toch al op de planning om vaker mijn rokken en jurkjes te gaan dragen ( ik weet alleen nooit hoe ik dat moet combineren met tops en schoenen. … Vandaar dat het vaak blijft liggen nog). Maar zeker een goed idee☺

 8. Wat een prachtig geschreven blog, Hermien. Je had een doel. En nu meer creativiteit. Petje af! Ik had voor het lezen van je blog al eerder besloten GEEN jeans meer te kopen: er zijn zoveel andere leuke stoffen om te dragen, heb pas 3 nieuwe broeken gekocht, terwijl ik ontzettend graag jurken rokken draag. Ik verheug me erop om deze broeken, die net even anders zijn dan ik gewend ben te dragen.

  1. Een heel goede reden om heerlijk te gaan experimenteren met je nieuwe broeken. Dat is aan jou wel toevertrouwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.