Een lijstje van willekeurige dingen die ik heel tof zou vinden

 

Nou, die kop spreekt voor zich. Ik zou het heel tof vinden..

.. als treinreizen goedkoper zou zijn dan vliegen
.. als GroenLinks in het kabinet komt
.. als de Partij voor de Dieren de Partij voor de Duurzaamheid zou gaan heten
.. om nooit meer te hoeven kiezen tussen fair of duurzaam
.. als niemand zich meer hoeft te verdedigen voor het niet eten van dierlijke producten
.. als iedereen in Nederland een lijst zou maken van wat voor kleding hij of zij bezit
.. als iedereen zou beseffen hoe veel dat (waarschijnlijk) is
.. als op mijn prullenbak een sensor zat die telde hoe vaak ik iets weggooi
.. als ik groenafval zou kunnen scheiden
.. als er echt cherrytomaatjes en pepers aan mijn plantjes komen
.. als tweedehands de eerste keus wordt
.. als ik rijstvellen zonder plastic zou vinden (tips iemand?)
.. als voor chips hetzelfde zou gelden – nomnomnom
.. als mijn voorraad douchespullen ein-de-lijk op is

Waar zou jij héél vrolijk van worden op groen gebied?

 1. Haha, JA OP ALLES! Veel grootste wereldproblematiek oplossen, maar dat laatste is hier ook wel een persoonlijk doel 😀

  Ik zou ook nog willen dat mensen overal de ‘true cost’ voor zouden betalen. Is puntje 1 meteen opgelost, maar worden bijvoorbeeld ook lokale groentes eten, spullen hergebruiken en fietsen ineens veel aantrekkelijker dan vlees eten, veel stroom verbruiken en fast fashion kopen.

  Vanavond zelf (oven)chips maken? Ga ik meteen even nadenken over hoe we de rest gaan regelen 😉

  1. Ja, precies dat! ik zou het heel graag zien dat de werkelijke kosten van een product zouden worden verwerkt in de kostprijs. Dat zou zoveel problemen met het huidige consumentengedrag oplossen naar mijn idee. En ik zou ook graag zien dat geen vlees eten niet meer ‘afwijkend’ zou zijn, maar het lijkt al steeds meer die richting op te gaan in ons land gelukkig.

  2. Ja, helemaal mee eens! Dat zou op zoveel vlakken de oplossing zijn!

 2. Haha net als Linda al zegt, Ja op alles! En dan met name die rijstvellen, ik heb hetzelfde probleem met nori vellen.. Ik kocht deze voorheen in pakketten van 50 stuks maar ben er nu bijna doorheen.. dilemma’s!!! Wat nu?!

  1. Ik koop nog lang niet volledig plasticvrij, maar let er wel op en ben steeds op zoek naar alternatieven. Zelf maken lijkt me in dit geval lastig (veel lastiger dan bijvoorbeeld wraps, die smaak heb ik wel te pakken).

   1. Bij Plus supermarkt vind je volkoren spaghetti van eigen merk in een geheel kartonnen doos. Risotto rijst vind ik nergens in karton ?

    1. Oh dat is mooi! Helaas zit er hier in Leiden geen Plus, maar gelukkig hebben we de verpakkingsvrije winkel nu. Ik voel me altijd echt een beetje bedonderd als ik denk dat ik een kartonnen doosje koop en er blijk toch plastic in te zitten.

    2. Wat ik vandaag tegen het lijf liep Joke: de risottorijst van Perfekt (het huismerk van o.a. Hoogvliet) zit alleen in karton!

 3. Zo mee eens allemaal! Voor punt 3 zou een groot effect hebben denk ik. Verder nog:
  als alcohol en drugs uitzondering in plaats van norm zou worden, als speeltuinen (en ALLE plekken waar kinderen komen) rookvrij zouden zijn (en alle verstokte rokers de hulp zouden krijgen die zij nodig hebben), als boetes voor zwerfafval creëren eens daadwerkelijk gegeven werden en iedereen zijn afval netjes in de prullenbak deed, als iedereen zich zou beseffen dat eten weggooien niet alleen zonde van het geld is, maar ook van de energie en milieu-impact die het maken en vervoeren van dat eten gekost heeft, als wegwerpkoffiebekers de uitzondering werden en je eigen beker meenemen de norm… <3

 4. Wat een supermooie lijst! En wat een goed idee trouwens, om op een rij te zetten hoeveel kleding je eigenlijk bezig. Dat ga ik serieus eens doen, deze week. Hoewel ik er altijd van overtuigd ben dat mijn kast niet overdreven groot is, vrees ik dat ik toch ga schrikken. Oh, ik heb er echt helemaal zin in, haha 🙂

  En ik ben het ook ZO eens met een naamsverandering voor de Partij van de Dieren! Ik geloof oprecht dat het hen flink wat extra stemmen kan gaan opleveren en dus ook een boost voor het toewerken naar hun idealen.

  1. Ik heb dus zo’n lijst gemaakt en daarin ook gecategoriseerd wat nou de echte toppers zijn. Geeft niet alleen een leerzaam kijkje in wat je wel niet allemaal bezit, maar ook in je stijl. Allebei mooi meegenomen. Ik zou het leuk vinden om je ervaringen te lezen!

   1. Fantastisch idee! Ik heb helemaal niet zoveel kleding (tenminste dat denk ik nu) en weet wel welke mijn lievelings zijn, maar dat eens op een rijtje zetten zou best wel eens kunnen helpen bij het gerichter doen van nieuwe aankopen. Dan wordt het vast ook inzichtelijker met wat er nog ontbreekt en hoe alles te matchen is.
    Ik ben heel nieuwsgierig naar allebei jullie lijstjes! O:)

    1. Ik heb het uiteindelijk niet gedeeld omdat ik er nog niet echt uit was hoe ik er een boeiend artikel van ging maken, maar wie weet doe ik het binnenkort toch nog eens.

     1. Je hebt er vast inzichten door gekregen die ik interessanter vind dan jij denkt, haha. Als je het uberhaupt wil delen, mag je het ook mailen. Ik ben vooral benieuwd naar wat nou een normale hoeveelheid kleding is. Ik ga ook tellen binnenkort 🙂 En ik moet me nog steeds eens verdiepen in zo’n capsule wardrobe, bedenk ik me nu…

 5. Helemaal met je punten eens. Die prullenbaksensor is echt een leuk idee trouwens, dat idee moet je uitvoeren 😉
  Mijn wensenlijstje: als seizoensgroenten en streekproducten weer normaal gevonden werden, dat kinderen weer voor hun ouders gingen zorgen als ze op leeftijd zijn, dat een x aantal uur vrijwilligerswerk verplicht wordt, dat creativiteit en persoonlijke groei en natuurkennis meer gestimuleerd worden in het onderwijs. Ik heb er vast nog een hele hoop.

  1. Ja dat zijn ook een ontzettend goeie! Het zoemt altijd door mijn hoofd als ik groentes koop, maar mijn kennis schiet tekort (al weet ik heus nog wel het één en ander) en ik vind het zo jammer dat er vaak niet bijstaat waar het vandaan komt en hoe het gekweekt is.

   1. Inderdaad! Toen ik in Zuid-Frankrijk naar de supermarkt ging, stonden overal bordjes bij uit welk land of welke streek het product kwam, geweldig was dat!

 6. Ik ga met veel akkoord, maar die eerste springt er echt uit voor mij. Waarom is vliegen zo goedkoop? Dat valt toch niet te verantwoorden?

  1. Gek he? Komen we toch weer op die true cost. Niet alleen productie moet worden meegenomen in een prijs, maar juist alle schadelijke indirecte gevolgen waar we uiteindelijk toch weer voor opdraaien via belastingen. Ik vind het helemaal niet erg om bij te dragen aan het nut van het algemeen, maar het ontmoedigen van ongewenste consumptie (for the sake of the earth) kan volgens mij echt alleen via de portemonnee.

  1. Heel herkenbaar! Je zou nog kunnen overwegen iets weg te geven aan een ander, maar eigenlijk draag ik liever uit dat je ook andere, duurzamere spullen kunt gebruiken. Even volhouden dus nog maar!

 7. Ik word blij van jouw lijstje. Zo herkenbaar! En dat laatste punt: ik doe zo m’n best om alles op te maken, maar m’n badkamerschuiven lijken wel bodemloos!

 8. Leuke lijst! Ik ben ook nog steeds niet door mijn voorraad doucheproducten heen, terwijl ik dacht dat het bij mij echt wel meeviel (ben al een jaar of twee bezig…).
  Ik zou er blij van worden als het niet meer altijd zo druk zou zijn bij de Action en de Primark. En als iedereen die nu zijn tuin vol dooie tegels heeft er een groene oase van zou maken. Als er geen nieuwbouwwijken meer bij zouden komen. Als duurzaamheid belangrijker zou worden dan economische groei. Als er overal drinkwaterpunten zouden staan om je waterfles bij te vullen. Etc!

  1. Héél mooi allemaal! Een tuin heb ik nog niet, maar ik ga meteen mijn geranium op het balkon water geven!

 9. Ja, een lijst met al mijn kleding, die ga ik maken! (Niet vandaag of morgen, maar deze blogpost ga ik wel nu beginnen in conceptversie) Zo kan ik duidelijk zien wat er nog ontbreekt (of wat ik teveel heb) in mijn zelfgemaakte capsule garderobe…
  Goed idee!
  Groetjes
  van Martine van de DIY Diva

  1. Leuk om te horen! Ik weet uit ervaring dat het heel veel inzicht én tevredenheid kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.