Zo kom je aan een betaalbare, duurzame winterjas

Winterjassen zijn niet het makkelijkste product om te vinden in fair fashion land. Mijn acht jaar oude rode beestje is aan vervanging toe: de mouwen worden onuitwasbaar smoezelig en vertonen ook de nodige slijtage. Het is geen jas meer om nog erg netjes voor de dag te komen. Tijd voor iets nieuws!

Ik was van plan een artikel te schrijven met de mooiste fair fashion winterjassen, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Lang niet alle fair fashion merken maken winterjassen. Zomerjassen? Zeker. Regenjassen? Volop! Ik weet niet of het eraan ligt dat veel eerlijke merken uit Zuid-Europa komen, maar echt lekker warme jassen zijn niet zo dik gezaaid in de collecties.

Een duurzame winterjas is al snel een dure grap 

Aan de jassen die wel eerlijk en duurzaam geproduceerd zijn, hangt standaard een flink prijskaartje. Heus, mijn idee over wat een normale prijs voor een kledingstuk is, is al flink opgeschoven. Maar van driehonderd euro of meer voor een jas moet ook ik wel even slikken. Ik snap heel goed dat lang niet iedereen dat kan ophoesten en daarom wil ik je tips geven voor het kopen van een eerlijke duurzame winterjas zonder dat je er failliet aan gaat.

De jassen ik in dit artikel laat zien, zijn als nog niet goedkoop. Ik vermoed dat het een grote investering is voor een merk om jassen te ontwerpen. Bedenk wel dat je een jas heel veel zult dragen, dat ze lang mee gaan en dat de cost-per-wear op die manier wel mee zal vallen. Als je een doordachte keuze maakt, kun je er jarenlang plezier van hebben.

1. Houtje-touwtje jas – Seasalt Cornwall – 163,13 euro
2. Lange jas waterproof – Seasalt Cornwall – 174,78 euro

Zoek een tweedehands winterjas

Het is natuurlijk altijd mijn eerste tip voor duurzame kleding, maar echt: er is opeens veel meer mogelijk als je naar tweedehands jassen zoekt. In de kringloop- en vintagewinkels komen ze langzaam maar zeker in de rekken te hangen, maar ook online zijn ze al volop te vinden.

Ik heb mijn hoop gevestigd op United Wardrobe en ook Vinted is een goede plek voor tweedehands jassen. Daar vind je de meeste mainstream merken voor leuke tweedehands prijzen. Het liefst wil ik een kwalitatief goede jas die wederom weer heel wat seizoenen mee kan, daar wil ik best wat meer voor betalen. Daarom houd ik ook The Next Closet in de gaten, de plek voor tweedehands designerkleding.

Ga je online op jacht? Wees creatief en veelzijdig in je zoektermen: winterjas, mantel, lange jas, winterjack, donsjack, jas winter, warme jas, het kan je allemaal verschillende resultaten opleveren. Wees kritisch op het materiaal en de staat waarin een jas verkeert. Vraag uitgebreid naar de pasvorm en de afmetingen en zorg dat je aanfoto’s te zien krijgt of kunt komen passen. Pak mijn tips voor het kopen van kleding op Marktplaats en op United Wardrobe er anders nog even bij om je op weg te helpen.

Groene mantel – United Wardrobe – 30 euro
Houtje-touwtje jas – The Next Closet – 38 euro

Begin op tijd met je zoektocht naar jouw jas

Nu is het misschien te laat, maar het kan zijn voordelen hebben een jaar eerder al te anticiperen op de aankoop van een nieuwe winterjas. Zo kun je nog profiteren van de uitverkoop. Let wel op een paar dingen: zorg dat de jas die je koopt niet te trendgevoelig is. Dat is sowieso handig als je wilt dat je een jas jarenlang met plezier kunt dragen. Koop geen jas omdat hij nu zoveel goedkoper is, maar alleen omdat je er heel blij mee bent.

Extra voordeel: omdat duurzame en eerlijke merken hun collecties niet graag verloren zien gaan, zijn vaak nog stukken uit eerde collecties in de webwinkels te vinden. Met een beetje geluk tref je nu nog een mooie jas aan voor een iets betaalbaarder bedrag.

Mara coat – Komodo – 159,95 euro
Enna Mantel – Waschbär – 149 euro (sale)

Denk in laagjes

Zoals ik al zei, is er wel aardig wat fair aanbod in andere jassen dan dikke wintermantels. Een winddicht jack of vrolijke regenjas kunnen met een dikke trui eronder vaak ook behoorlijk wat winterkou doorstaan. Zelfs met een gevoerd spijkerjack kwam ik de winter afgelopen jaar goed door. Als je graag eerlijke en duurzaam geproduceerde kleding wilt kopen, kan dit een mooie oplossing zijn. Vergeet je dikke sjaal niet! Die zijn gelukkig wel volop fair te vinden.

1. Regenjas blauw – Maium – 135 euro (verkrijgbaar in allerlei kleuren, voor mannen en vrouwen)
2. Regenjas gestreept – Becksöndergaard – 69 euro (verkrijgbaar in diverse prints)

Inmiddels heeft Maium trouwens ook een duurzame winterjas in de collectie, gemaakt van 99 plastic flessen. De Puffer is met 299 euro niet goedkoop, maar dus wel een goede winterjas en regenjas in één.

Kijk breder dan fair fashion

Ik wil mensen niet per se aanmoedigen om oneerlijk geproduceerde kleding te kopen. Daar moeten we nu juist broodnodig vanaf. Maar als je puur naar duurzaamheid kijkt, is het soms wel een mogelijkheid. Beter een oneerlijk en onduurzaam geproduceerde jas die je tot op de draad gaat verslijten dan een bewust geproduceerde jas die in de kast blijft hangen of waar je snel op uitgekeken bent.

Gebruik het als laatste optie, maar koop als je echt geen jas naar je smaak kunt vinden liever een jas van een ‘gewoon’ merk waar je met plezier heel lang mee kunt doen. Soms hoef je niet aan al je principes concessies te doen. Een jas van een conscious collectie van een bekendere modeketen is niet fair, maar in elk geval duurzamer geproduceerd. Wees dan wel extra kritisch op tijdloosheid, kwaliteit en de manieren waarop je de jas gaat combineren.

1. Beige mantel – H&M conscious (duurzamer, niet fair) – 99 euro
2. Groene nep bontjas – King Louie – niet uit de duurzame collectie, maar King Louie is als lid van de Fair Wear Foundation wel hard op weg naar eerlijke arbeidsomstandigheden

Laat je me weten hoe jij de winter warm doorkomt?

Alle afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende merken. 

Duurzame en betaalbare winterjas kopen