Kringloopwinkels zijn een paradijs voor mij. Ik vind het heerlijk om rond te neuzen door spullen die voor een ander geen waarde meer hebben, maar voor mij juist potentieel perfect zijn. Vaak krijg ik de vraag hoe ik nu leuke dingen vind tussen al het aanbod. Ik heb al eens mijn tips voor tweedehands shoppen in het algemeen gegeven, maar ik heb nog wel wat trucs specifiek voor de kringloopwinkel die ik graag met jullie deel.

Daarvoor heb ik tijdens mijn laatste kringloopstrooptocht wat zelfonderzoek gedaan: hoe loop ik door zo’n winkel, hoe gedraag ik me, waar let ik op? Dat levert 7 tips op die jouw volgende kringloopbezoek nog leuker kunnen maken. Have fun!

Logo van Kringloopwinkel  Leiden op witte achtergrond

Mijn tips voor een geslaagder kringloopbezoek

  1. Kies een nieuwe kringloop. Hoewel ik altijd zeg dat mijn favoriete kringloop de dichtstbijzijnde is (dan kun je immers lekker vaak binnenstappen), is het bezoeken van een nieuwe kringloop ook een waar feestje. Zelfs als het aanbod tegenvalt, kun je vaak genoeg nog lekker lachen om de vreemde spullen die je er tegenkomt.
  2. Loop een extra rondje. Ik loop gerust drie keer alle schappen af. Het aanbod is vaak overweldigend en bij een volgende ronde ontdek je vaak nieuwe dingen die je in eerste instantie over het hoofd ziet.
  3. Ga eens door je knieën. Nee, niet om smekend af te dingen bij de verkoper, maar om nieuwe dingen te ontdekken. De meeste kringloopwinkels zijn geen voorbeelden van orde, dus ergens onder of achter kijken kan zomaar een schat opleveren.
  4. Kijk op een andere manier naar het aanbod. Ben je op zoek naar een plantenpot? Loop niet linea recta naar het juiste schap, maar heb aandacht voor alles waar jouw plant in zou kunnen passen. Een oude mand, een grote pan, een omgekeerde lampenkap. Je creativiteit wordt aangewakkerd, je interieur unieker en je hebt bovendien veel meer kans dat je vindt waar je naar op zoek was.
  5. Weet wanneer je moet komen. Sommige kringloopwinkels hebben vaste dagen waarop ingeleverd mag worden. Vlak daarna vind je dus het nieuwe aanbod in de winkel. Soms staat dit gewoon online, anders kun je er naar vragen.
  6. Doe een challenge. Dit is erg leuk als je samen een kringloop wilt ontdekken. Zelf vind ik de Kringloopkwartier-filmpjes van Boncolor geweldig, waarin Bonnie en haar gast in een kwartier een outfit voor elkaar shoppen. Heel leuk om zelf zoiets te proberen. Je kunt natuurlijk ook een andere uitdaging doen: shop de lelijkste kerstversiering die je kunt vinden of zoek juist de mooiste woonaccessoires voor een budget van 5 euro, ik noem maar wat. Natuurlijk hoef je je vondsten niet per se te kopen. Als je de boel maar netjes terug legt, dat is wel zo aardig.
  7. Shop een cadeautje. Je kijkt met andere ogen als je winkelt met iemand anders in gedachten. Waar zou je een lieve vriend(in) of familielid mee kunnen verrassen? Vind je niks? Niet getreurd! De volgende keer kun je zomaar tegen iets aanlopen.

Wie wel eens in een kringloop komt, weet dat je nog maar weinig in het leven nieuw zou hoeven kopen. Heb jij al een volgend kringloopbezoek gepland staan?