De duurzame leren tassen van Anna Treurniet (met winactie!)

Wie mij op Instagram volgt, weet dat ik vorige week naar Nijmegen afreisde om tassenmaakster Anna Treurniet te ontmoeten. Waar we elkaar van kennen, wisten we eigenlijk niet meer (waarschijnlijk ook van Instagram), maar ik ben heel erg fan van haar minimalistische, eenvoudige ontwerpen, die ze bovendien zo duurzaam mogelijk produceert. Uit mijn blog en haar website bleek al dat we behoorlijk in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn, dus een ontmoeting mocht niet uitblijven.

Anna heeft haar domein in De Smeltkroes, in de oude Honigfabriek direct aan de Waal. Een sfeervolle industriële omgeving waar de creativiteit en het vakmanschap in de lucht hangt. Daar maakt ze prachtige tassen van eco-leer. Haar liefde voor leer ontstond toen ze tijdens haar coupeuse-opleiding stage liep bij een bedrijf dat tassen maakt. Maar zodra ze zich begon te verdiepen in de productie van het materiaal, werd ze er minder gelukkig van.

Eco-leer
Hoewel leer een heel duurzaam materiaal is in de zin dat het een leven lang mee kan gaan, komt bij het looien ervan een hoop vuiligheid kijken. Looien is in feite niets anders dan het voorkomen dat de huid wordt aangetast door de omstandigheden. Een soort conserveren dus, zodat het materiaal eindeloos gebruikt kan worden.

Bij looien wordt een chemische reactie opgewekt met de zuren uit zware metalen als chroom en aluminium, wat niet best is voor de gezondheid van de looiers. Bovendien komen die metalen vervolgens terecht in het vele water dat bij het looien verbruikt wordt. Gelukkig kan dit proces ook op een meer milieuvriendelijke manier. Door te looien met plantaardige stoffen als boomschors en zelfs rabarber ontstaat eco-leer, wat veel veiliger is voor de looiers. Bij de productie van eco-leer wordt nog altijd veel water gebruikt, maar dit is veel beter te filteren dan bij een chemisch looiproces. Die metalen krijg je er nooit meer helemaal uit.

Het resultaat van plantaardig looien is ook net iets anders. Bij het chemisch looien van leer ontstaat een soort laagje dat zorgt dat het leer niet meer verandert. Bovendien wordt er vaak nog een laagje plastic aangebracht. Bij eco-leer ontbreekt dit laagje, waardoor het leer iets vatbaarder is voor de omstandigheden. Het zal eerder verkleuren of een vlekje krijgen. Dat vindt Anna juist een voordeel: het materiaal verandert met je mee en wordt alleen maar mooier en spannender naar mate je het product langer gebruikt. Daar kan ik mij wel in vinden. Juist een oude, verweerde leren tas vind ik prachtig.

Overal aan denken
Anna is zo iemand die overal aan denkt. Ze maakt niet zomaar ontwerpen omdat ze die mooi vindt. Aan elk detail van het productieproces is aandacht besteed. Haar materialen koopt ze het liefst zo lokaal mogelijk, wat betekent dat ze haar leer uit Italië haalt. Ook de fournituren – gespen, ritsen, drukknopen – komen uit Italië, al vreest ze soms dat er wel eens iets uit China tussen zou kunnen zitten. Dat risico heb je met tussenhandelaren en daar is ze eerlijk over. Soms is er wel een duurzamer oplossing, bijvoorbeeld voor ritsen, maar is die nog niet te leveren op de schaal die zij nodig heeft. Vanuit haar ontwerpersgeest zoekt ze oplossing voor dit soort kwesties. Zo zit in het hengsel van haar schoudertasjes tegenwoordig een knoop in plaats van een gesp, dat spaart weer materiaal uit.

Onder Anna’s werktafel staat een bak voor restjes. De miniemste stukjes leer verwerkt ze in een ring of oorbellen, waarvan het zilver weer uit Polen komt en niet uit bijvoorbeeld Bolivia, waar ze net geweest is en geconfronteerd werd met zaken als kinderarbeid. Die hele instelling van blijven zoeken naar hoe het beter kan spreekt me ontzettend aan.

Vegan en gerecycled
In haar zoektocht naar nieuwe oplossingen om haar ontwerpen nog duurzamer te maken, heeft ze nu nu twee lijnen naast haar producten van eco-leer. Ten eerste een lijn van kurk, geïnspireerd op vriendinnen die vegan gingen leven. Zelf heeft ze een grote liefde voor leer – alternatieven van kunststof zijn helaas niet altijd even duurzaam of goed voor het milieu – maar wil ook graag mensen bedienen die daar minder fan van zijn. Ook voor de vegans onder ons zijn haar ontwerpen nu dus beschikbaar.

Ik hou zelf erg van kurk als materiaal – aan de wand, op de vloer, op een krukje – maar werd nog vrolijker van Anna’s nieuwste project: tassen van gerecycled leer. Sinds kort werkt ze één dag in de week in een meubelstoffeerderij, omdat ze ook graag wilde leren om een meubelstuk te bekleden. Daar zag ze hoe de oude leren bekleding van de banken en stoelen zo werd weggegooid. Gelukkig mag ze dat materiaal nu gebruiken voor haar tassen. Als die aanvoer blijft komen, wil ze in de toekomst misschien wel volledig overschakelen op gerecycled leer.

Vakwerk
Ik vind Anna’s producten mooi in hun eenvoud. Ze zijn vrij geometrisch, met simpele belijningen, met duidelijke stiksels en te koop in de prachtigste kleuren. Maar in al die eenvoud, denkt Anna juist aan alle details. Hoe het verlengen van een rits een tas nét ruimer kan maken, hoe in platte portemonnee toch heel veel pasjes, kleingeld én een paspoort of telefoon passen.

Ik vond het heel boeiend om haar een middagje op de vingers te mogen kijken. Mijn interesse in de productieprocessen van mode en mijn eigen ervaring op naailes maken dat ik meer en meer waardering krijg voor vakwerk. Ik ben absoluut nog geen enorme kenner, maar ik heb grote bewondering voor het uitdenken, ontwerpen en in elkaar zetten van producten gekregen. Spullen waar liefde en tijd in gestoken zijn en die bedoeld zijn om een leven lang mee te gaan, dat is wat mij betreft een heel belangrijk aspect van duurzame en eerlijke productie.

Winactie
Tijdens mijn bezoek mocht ik – bofkont – iets uit Anna’s collectie uitzoeken. Tassen heb ik vrij veel (kijk hier maar eens), maar een mooie ‘grotemensen’-portemonnee kon ik wel gebruiken. Ik word altijd uitgelachen om mijn mini-exemplaar en ik moet toegeven dat ik inmiddels ook wel iets te vaak bij een kassa sta te hannesen op zoek naar mijn pinpas of een verdwaald restje kleingeld. Ik ben dan ook heel blij met mijn mooie donkergroene volwassen exemplaar, dat ruim, maar toch lekker plat is.

Nog leuker is, dat jullie kans maken op dezelfde portemonnee! En dan wel deze van gerecycled leer, dat in een vorig leven een bank is geweest. Is het geen prachtigerd? Om mee te doen, laat je je mailadres achter via het volgende formulier en vraag ik je om de facebookpagina van Anna en die van KouweKleren te liken. Voor extra winkansen kun je ons ook volgen op Instagram (maar dat hoeft dus niet per se!) Je kunt meedoen tot en met zondag 19 maart en de winnaar krijgt bericht per mail. Vul dus een goed werkend mailadres in!  Ga jij meedoen? De winactie is inmiddels afgelopen, de winnaar heeft bericht gehad. Natuurlijk horen we ook graag wat jullie van Anna’s werk vinden. Reacties, hier of op social media zijn al-tijd een feestje.

Dit artikel betreft een samenwerking. 

 1. Ah, zo tof hoe Anna dit aanpakt, en zulke mooie producten weet te maken! En dan ook nog in Nijmegen, mijn lievelingsstad 🙂 Dat te-kleine-portemonneeverhaal herken ik, dus ik doe graag mee!

  1. Ik heb Nijmegen ook weer lekker ontdekt. Komt binnenkort nog een post over! Ik raad je zeker aan om eens langs de Smeltkroes te gaan als je toch in de stad bent!

  1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent! De oorbellen zijn ook een van mijn favorieten.

 2. Oeh, een kijkje in de keuken, dat is leuk! Je wordt al een echte pro zo met je contacten en samenwerkingen 🙂

  1. Dit was zo’n enorm leuke ontmoeting! De uren in de trein dubbel en dwars waard. Leuk dat zo’n achter-de-schermen kijkje je aanspreekt, ik vond het zelf erg tof om te maken.

 3. Ooohh wat een mooi producten maakt Anna! En zo tof hoe ze over het hele proces nadenkt en kijkt hoe ze dit kan optimaliseren aan de hand van haar eigen idealen! Ik kan ook wel zo’n grote mensen portemonnee gebruiken hoor haha

  1. Haha ik ben echt om! Leuk dat je meedoet en dat Anna’s werk ook bij jou in de smaak valt.

 4. Wat fijn om dit te lezen, ik doe graag mee.
  Leer vind ik een moeilijk materiaal… Enerzijds gaat het inderdaad super lang mee, wordt het vaak alleen maar mooier met de jaren en is het oersterk. Van de andere kant is het wel van een dood dier gemaakt, iets waar ik als planteneter grote moeite mee heb. Ik blijf het lastig vinden, al is het maar omdat ik zoveel van mijn leren laarzen hou 🙂
  Hergebruikt leer is dan wellicht een mooie ‘tussenoplossing’, al vind ik kurk ook een pracht ‘nieuw’ materiaal.

  1. Dat begrijp ik goed hoor, zeker als je plantaardig eet. Het gerecyclede leer spreekt mij ook extra aan en daarom geef ik die portemonnee graag weg. Ik wil sowieso het werk van Anna delen, omdat haar zorgvuldie manier van produceren echt precies aansluit bij hoe ik denk dat we met onze bezittingen om zouden moeten gaan. Het zijn spullen om te koesteren en te te blijven gebruiken, daar probeer ik inmiddels echt naar te streven.

 5. Leuke winactie Herm! Daar gaan jullie iemand heel blij mee maken! Die groene van jezelf heeft trouwens echt een prachtige kleur! Ik blijf trouwens wel bij mijn mini portemonnee, ik vind een grote juist zo lastig.

  1. Zou ik tot voor kort ook gezegd hebben, maar ik was het geprop toch zat (je weet hoe ik ben, ik bewaar weer te veel in te weinig ruimte). Deze portemonnee is superruim, maar toch plat en daarmee geen bakbeest. Voor mij perfect 🙂

 6. Superleuke winactie, ik doe mee hoor! Ik had mijn oog al laten vallen op die mooie tasjes die ik op IG voorbij zag komen ?.

  1. Prachtig zijn ze he? Ik hou zo van de eenvoud, dat maakt ze wat mij betreft tijdloos. Leuk om te horen dat ze ook bij jou in de smaak vallen!

 7. Jaaaa zo tof! Was al helemaal nieuwsgierig geworden naar haar verhaal. Ben zo blij dat er alternatieven zijn voor ‘regulier’ leer. Vind het materiaal zelf namelijk zo mooi omdat het echt ‘ leeft’.

  Bedankt dat je haar uitlicht! Enne natuurlijk doe ik mee 🙂

  1. Leuk dat je meedoet! Leer blijft een bijzonder materiaal, het kan een leven lang mee. Vegan alternatieven zijn helaas soms ook maar gewoon plastic. Al zijn er steeds meer verantwoorde mogelijkheden, daarom vind ik het tof dat Anna daarmee blijft experimenteren.

 8. Duurzaam en gemaakt om lang te gebruiken, mooi merk! Eentje om te onthouden 🙂

 9. Wat tof! Dit is zowaar in mijn eigen stad en ik herken haar atelier ook doordat ik er wel eens langs loop. Ik ga zeker eens naar haar vegan spullentjes kijken!

  1. Wat grappig dat je het al kent! Toffe locatie hè? Ik maak binnenkort nog een post over Nijmegen, daar komt het ook aan bod.

 10. Super mooi! En I love it dat het gerycled en dus milieu verantwoord is :D.
  Ik gebruik nog steeds mijn Hello Kitty portemonnee van de middelbare school en dat is best gênant dus een nieuwe portemonnee zou echt super goed uitkomen ;).

  1. Wel lekker duurzaam om ‘m lang te gebruiken, maar ik snap dat je wel een keer toe bent aan iets nieuws, haha.

 11. Wauw wat onwijs tof dat Anna dit allemaal zelf maakt. Super dat het eco friendly is. Ik zag al op je Instagram Stories je bezoekje voorbij komen en ik ben heel benieuwd. Ik doe heel graag mee! Niet voor mijzelf, maar ik wil hem graag aan mijn moeder geven 🙂 Die heeft al beschamend lang dezelfde portemonnee en die verdient iets leuks. Trouwens wat een handig winactie formulier. Mag ik vragen welke dat is? 🙂

  1. Dat is ook een leuke reden om mee te doen! Het formulier is van Prompsimple. Ik wilde het eens problemen en het bevalt me tot nu toe goed.

 12. Echt mooie producten met een mooi verhaal, daar hou ik zo van. Bewuste ondernemers met een droom die ze waar maken. Ik doe dus zeker mee!

  1. Ik word ook zo blij van die combinatie van ambachtelijkheid en een vooruitstrevende, bewuste visie. Leuk dat je meedoet!

 13. Ben heel benieuwd. Ik ben al lang aan het kijken naar de perfecte tas maar die moet net een extra detail hebben om apart genoeg te zijn voor mij. Een knoopje, stikseltje of een ander riempje….eens kijken wat er op de site staat. Oja en groot genoeg voor mijn camera 🙂 maar niet te zwaar….gelukkig is dat toch niet lastig? :-).

  1. Ik ben benieuwd of er iets voor je tussen zit. Anna maakt nu wat eenvoudiger ontwerpen (qua looks dan, niet qua ingeniositeit), maar misschien moet je eens bij haar iets oudere werk kijken. Ze kan trouwens ook een tas helemaal naar je zin voor je ontwerpen en maken!

 14. Hello!!
  Wat een toffe winactie & initiatief om leer te recyclen in deze prachtige designs.
  Graag doe ik mee om de portemonnee cadeau te doen aan mijn zusje of moeder… daar ga ik nog even over nadenken haha 😉 maar misschien hou ik het toch zelf…. hmmmmmm moeilijk moeilijk! In ieder geval zal 1 van ons ontzettend blij worden 😉 hihi

  Liefs !!

  1. Haha, weggeven wordt nog ingewikkeld! Leuk dat je ook meedoet!

 15. Gaat helemaal goed met jouw blog Hermionie! En echt leuk, recycled leer.

  1. Mooi he? Ik word echt vrolijk van dit soort ontmoetingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.