Beach Cleanup: een dagje opruimen tegen de plastic soup

Speuren, speuren, bukken, rapen. Met ruim 100 andere vrijwilligers maakte ik afgelopen dinsdag het strand tussen Wassenaar en Noordwijk schoon. Tijdens de jaarlijke Beach Cleanup van Stichting De Noordzee werd zo in twee weken tijd de hele Noordzeekust opgeruimd.

Het resultaat

Het schoonmaken van de hele kustlijn – van de Wadden tot Zeeland – leverde in totaal maar liefst 10991 kilo afval op. Hoe treurig is dat? En hoe vet tegelijkertijd. Dit afval komt níet meer in zee terecht en ook niet in dierenmagen.

Dit jaar werden rietjes, ballonnen en wegwerpbestek (helaas in de meest letterlijke zin van het woord in dit geval) apart geteld. Die resultaten worden meegenomen in onderzoek naar en de lobby tegen dit soort vervuilende producten.

Wat kwamen we tegen?

Elke etappe is anders, heb ik me laten vertellen door ervaren deelnemers. Ik vond veel usual suspects: rietjes, ijsstokjes, snoeppapiertjes, plastic zakjes en peuken. Ook zaten er vaak stukjes van plastic kinderspeelgoed: felgekleurde deeltjes van wat ooit een emmertje of zandvormpje was. Ook een halve schep, bierflesjes, pleisters en bakken van afhaaleten.

Maar lang niet al het afval wordt vanaf het land op het strand achtergelaten. Het merendeel van wat ik raapte waren gemene, blauwe draden. Restanten van visnetten schijnen het merendeel van het plastic in de Noordzee uit te maken. Alleen dat is al een reden om vis voortaan te laten staan, want die delen komen gegarandeerd in de magen van zeedieren en vogels terecht. Die raken verstopt en geven de beesten een voldaan gevoel, waardoor ze langzaam maar zeker doodhongeren.

Plastic Soup in beeld

De plastic soup is inmiddels een veelgehoord thema, maar blijft toch vaak abstract. Afgelopen zomer zag ik in het fotomuseum in Stockholm de indrukwekkende en onheilspellende tentoonstelling Sea of Artifacts van Mandy Barker.

Zij maakt collageachtig werk met de ontelbare deeltjes plastic die in onze wereldzeeën worden gevonden. Soms al vergaan, soms nog herkenbaar als het ding wat het ooit was. Kinderspeelgoed, snoepverpakkingen, flessendoppen. Van een afstandje bloedmooi, maar als je langer kijkt, grijpt het je naar de strot. Om heel treurig van te worden, maar wel heel goed om te bekijken. Op de website van Fotografiska krijg je een inkijkje.

Inschrijven voor de Beach Cleanup

Volgend jaar is er weer een nieuwe Beach Cleanup. Als je daaraan mee wilt doen, kun je je inschrijven bij Stichting De Noordzee. Zelf volg ik hen op Facebook, maar ze hebben ook een nieuwsbrief. Sommige etappes raken snel vol – het aantal deelnemers moet namelijk wel behapbaar blijven – dus houdt het in de gaten. Er zijn ook speciale kinderdagen trouwens, al zijn ze bij elke etappe welkom en mag je ook een deel van de route meedoen.

Wil je niet wachten tot volgend jaar?