3x Inspiratie voor de laatste Buy Nothing New-loodjes

We hebben nog maar een paar dagen te gaan van de Buy Nothing New Month! Misschien zit je er lekker in, misschien begint zich in je achterhoofd al een lijstje te vormen van ‘als het straks klaar is, ga ik ..’.

Natuurlijk zijn dit soort uitdagingen van een maandje vooral bedoelt om jezelf los te weken uit je gewoontes. Doordat je iets niet mag van jezelf, word je gedwongen na te denken over alternatieven voor wat je normaal misschien ongemerkt doet. Je kunt nieuwe manieren ontdekken om in je behoeftes te voorzien en nieuwe initiatieven leren kennen. Omdat de laatste loodjes met goede moed te lijf te gaan verzamelde ik een aantal inspirerende artikelen en filmpjes die allemaal op één of andere manier met onze consumptiepatronen te maken hebben. Als je aanvullingen hebt, hoor ik ze natuurlijk graag!

Vlooienmarkt feestje
Dit is zo’n creatief idee dat ik er helemaal enthousiast van wordt. In plaats van cadeaus te vragen voor haar verjaardag stond Lieke die dag op de IJhallen-vlooienmarkt. Al haar vrienden nodigde ze uit om langs te komen met vulling voor haar kraam. Gezelligheid, opgeruimde kasten en een leuke opbrengst gegarandeerd. Lijkt me ook geniaal als je op Koningsdag jarig bent. En anders is er ook vast een leuke rommelmarkt ergens anders te vinden.

Unravel

Een korte documentaire die je door Indiase ogen laat kijken naar onze omgang met kleding. Alles wat wij niet meer hoeven wordt gerecycled, maar hoe bizar is het dat zulke goede kleding zo snel wordt weggedaan? Grappig, onroerend en ook wel erg beschamend.

Bron: Aeon video

Marjolein in het klein
Hoewel Buy Nothing New en minimalisme helemaal niet per se samen hoeven te gaan – ik koop zelf behoorlijk bewust en heb toch heus nog een heleboel spullen – kan het elkaar wel versterken. Als je meer leent, hoef je zelf immers minder spullen in huis te hebben en als je voor tweedehands gaat, zijn impulsaankopen vaak minder aan de orde. Zomaar elke winkel instappen kan immers niet. Marjolein woont in een geweldig tiny house en als jij ook helemaal zen wordt van dat idee, maakt dat het niet-kopen wellicht een beetje makkelijker. Haar blog is in elk geval heerlijk om door te spitten!