25 Gedachten tijdens mijn koopstop tot nu toe

Drie maanden niks kopen, niet nieuw en ook niet tweedehands. Ben ik al gezwicht, begint mijn portemonnee te kriebelen? Je zou zeggen dat er weinig te vertellen valt over iets dat je niet doet. Hoewel, over het niet eten van bepaalde voedingsstoffen zijn dieetboeken volgeschreven. En we weten allemaal waar onze hoofden van overstromen als we iets níet mogen..

25 x Wat ik dacht tijdens mijn koopstop

 1. Drie maanden niks kopen? Dat moet een eitje zijn!
 2. Hmm.. tweedehands wakkert meer verlangen in me aan dan ik dacht. Tóch dat nu-of-nooit gevoel.
 3. Het helpt natuurlijk niet echt dat ik zoveel toffe, inspirerende vintage ondernemers volg op sociale media (@kleretoko, @flamingoleiden, @vntglabel, @modejachtleiden, @dearhunter.shop).
 4. Maar goed dat ik de Lei’hallen markt afgelopen weekend heb overgeslagen. Alleen de foto’s zagen er al veel te verleidelijk uit.
 5. Wat zijn er toch oneindig veel mooie, eerlijke merken, er lijken er elke dag wel nieuwe bij te komen!
 6. Die kan ik dan weer prima weerstaan, ik denk sowieso lang na over mijn nieuwe aankopen.
 7. Mogen mijn zomerkleren nu eindelijk definitief uit de berging worden gehaald?
 8. Zelden zo blij geweest met nieuwe onderbroeken (die ik wel mocht kopen van mezelf). Zou dit omgerichte shopdrift zijn?
 9. Nee, het betekent gewoon dat ik mijn eigele broek weer aan kan!
 10. Wat heb ik toch een fijne kledingkast!
 11. Mijn sneakers zijn deze zomer wel aan nette vervangers toe.
 12. Moet ik een verlanglijstje bijhouden voor na deze maanden? Of is dat cheaten?
 13. Ik heb zin in mijn kledingruil volgende week!
 14. Niet eens om eventuele nieuwe spullen, maar omdat het altijd zó leuk is om andere in mijn oude stukken te zien.
 15. Mijn laatste pre-koopstop aankoop (bovenstaande laarzen van Miista) zijn één van de beste aankopen ooit.
 16. Ondanks dat ik er vorige week enorm hard op uitgleed (leren zolen op spekglad linoleum).
 17. Maar ja, ik heb er dan ook maanden over nagedacht voor ik ze echt kocht.
 18. Ik moet mijn vintage suède blouse repareren vóór deze drie maanden om zijn.
 19. Aiii, wat een rotklusje. Zere vingers van het naaien door dat stugge materiaal.
 20. Maar deze blouse is het waard!
 21. Durf ik de drie nieuw geopende tweedehands winkels in Leiden al te bezoeken?
 22. Done, gewoon geen portemonnee meegenomen. #wienietsterkismoetslimzijn
 23. Help, ik heb nog een shoptegoed van de Reshare Store dat in april verloopt..
 24. Ik heb net vijf dagen lang dezelfde kleren aangehad en zijn nog steeds leuk.
 25. Er is meer in het leven dan kleding!

Je ziet het: ups, downs en hier en daar een moreel dilemma. Maar over het algemeen overleef ik het allemaal prima. Nog een maandje te gaan!

 1. Erg leuk dat je je gedachten deelt tijdens je koopstop. En grappig! En herkenbaar! Vooral nr. 12! 🙂

   1. Tijdens m’n 1e koopstop was het echt cheaten. Na de stop ging ik helemaal los. Tijdens de 2e koopstop had ik een klein lijstje (van 2). Dat voelde achteraf een stuk beter!

    1. Mooi hoe dat zich ontwikkeld heeft. Er is natuurlijk ook een verschil tussen een ‘boodschappenlijstje’ en een ‘deze stukken wil ik nog eens overdenken’-lijstje.

 2. Leuk om meegenomen te worden in je gedachtegang! Ik zit ook nog steeds middenin mijn koopstop en het gaat er in mijn hoofd soms ook behoorlijk chaotisch aan toe. Veel punten herken ik me wel in. Dat portemonnee thuis laten vind ik een hele slimme! Ik merk dat ik vooral onrust krijg door de cadeaubon die ik nog in huis heb en ook nadenk over of dingen wel of niet een cheat zijn, haha. #staystrong

  1. Gelukkig maakt het nadenken over je eigen grenzen je juist weer bewuster. Natuurlijk moet het je leven niet gaan beheersen, maar je leert jezelf wel goed kennen. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben!

 3. Hihi wat leuk om te lezen! Ik vind ook dat er meer in het leven is dan kleding. Ja, ik vind het heel belangrijk om me goed te voelen in wat ik draag 🙂 Maaaar ik wil er ook niet teveel energie in steken 😉

  1. Gelijk heb je! Door er regelmatig over te schrijven lijkt het soms wel of ik de hele dag met mijn kast bezig ben, maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn veel belangrijker zaken. 🙂

 4. Ha wat leuk. En herkenbaar, vooral die aandrang! Dat had ik vooral de eerste maanden van de koopstop. Ik merkte na 3 maanden dat ik er makkelijk nog een maand aan vast kon knopen. En nu ik al 4 maanden geen kleding heb gekocht is de koopwens naar de achtergrond verdwenen. Nu heb ik niet zo’n blog als jij, dan is het moeilijker om het verschijnsel nieuwe (tweedehands) kleding te vergeten. Maar het ‘niet mogen’ (van mezelf) is veranderd in ‘geen behoefte’.
  Ik heb wel een andere uitdaging. Kijken hoelang een kledingstuk meegaat voordat het er niet meer mooi uitziet en hoe lang het duurt voordat het echt versleten is. De tussenstand zegt me al wel dat 30 keer dragen niet veel is. Goede kwaliteit ziet er dan nog steeds puik uit.

  1. Mooi dat je koopdrift naar de achtergrond is geraakt. Niet hoeven is zo fijn! Ergens is zo’n koopstop wel iets tegenstrijdigs, omdat je in je hoofd inderdaad juist met wat je niet ‘mag’ bezigraakt. Wat goed om op kwaliteit te letten, dat is superleerzaam.

 5. Zo herkenbaar, vooral het deel dat je opeens super blij bent met iets nieuws. Ik had vaatdoeken gekocht en ik was zo blij, echt bijna gretig!

  Ik ben nu de switch aan het maken naar slow fashion en het is echt wel even wennen. Die snelle bevrediging van iets te kopen die is er minder, omdat het vaak ook letterlijk ‘slow’ is. Met mijn studentenbudget richt ik me nu vooral op tweedehandskleding die ik dan vernaai zodat het perfect past bij mijn stijl… maar dat kost tijd… grrrr!

  Ik heb ook voor het eerst sinds jaren vaker in mijn kast gekeken en bedacht welke items ik mis waardoor ik mijn kledingkast niet ten volle benut. Ik mag niets anders nieuws kopen van mezelf voordat ik die andere dingen heb gevonden, want veel ander nieuws heb ik immers niet nodig. Maar het is echt een wake-up call dat ik jaren gewoon maar gekocht heb wat ik wilde hebben en er niet/nauwelijks ook over na dacht hoe ik iets ging combineren etc.

  En deze overgang komt echt met ups en downs. Nadat ik vandaag iets kocht van mijn lijstje heb ik bij de bershka in een impuls een prachtige rok gekocht voor de zomer. En nu knaagt het… na een interne strijd heb ik besloten er foto’s van te maken voor inspiratie en hem dan retourneren. Wellicht als ik straks meer tijd heb kan ik hem namaken.

  Een lange reactie, maar ik ben echt blij dat ik je blog gevonden heb!

  1. Heel leuk juist om jouw verhaal te lezen! Tweedehands dragen, je verdiepen in stijl en alleen heel specifiek en bewust nieuw kopen zijn voor mij ook de ultieme mix om slow fashion leuk en betaalbaar te houden. Het klinkt alsof je heel bewust op weg bent, gun jezelf lekker de tijd om je weg te vinden in deze manier van kleden. Daar kun je alleen maar lol van hebben uiteindelijk.

 6. Goed dat je zegt dat je vijf dagen lang dezelfde kleren gedragen hebt! Ik word soms fronsend aangekeken als ik een paar dagen na elkaar bv. dezelfde trui draag. Als ze niet vies is, waarom moet ze dan gewassen worden? Leuk om meegenomen te worden in jouw train of thought!

  1. Het lijkt toch een beetje een taboe hè? Hoewel ik me ook wel afvraag of het soms niet meer in ons eigen hoofd zit dan dat het anderen echt opvalt. Ik zou van collega’s bijvootbeeld echt niet onthouden wat ze de rest van de week droegen, in het algemeen.

 7. 16. Au!
  Maar leuk dat je zo je gedachten tijdens deze periode deelt. En vooral mooi dat je weer (nog) meer waardering hebt voor wat er allemaal al in je kledingkast ligt. Dat vind ik toch altijd wel het meest waardevol van dit soort stops.

  1. Ik ben op een blauwe plek na redelijk schadevrij uitgekomen, ik maakte een mooie glijder. Nog meer liefde voor miin kleding was ook zeker het doel en het werkt toch echt!

 8. Ha wat goed! En sommige dingen zijn zeker herkenbaar. Ik heb een koopstop van anderhalve maand en het valt me eigenlijk alles mee! Ik merk vooral dat het me rust geeft, als ik van mezelf af en toe iets nieuws/tweedehands mag kopen is de verleiding/struggle veel groter, nu scheelt het een hoop keuzestress 🙂

  1. Ja hè? In het dagelijks leven scheelt het vooral heel veel tijd. Al kom ik, ook zeker door mijn blog, wel veel kleding tegen, ook online: de beslissing is al gemaakt en dat is lekker.

 9. Haha je klinkt een beetje biopolair zo 😉
  Leuke merken en winkels volgen helpt mij ook niet echt. Ik ben zelfs veel fair fashion-merken gaan ontvolgen. Die merken weet ik toch wel te vinden als ik echt iets nieuws wil en zo kom ik niet onnodig in verleiding. Niet dat ik per se al die specifieke items wil hebben, maar ik krijg er wel het idee van dat ik nog een bepaald kledingstuk zou moeten hebben.
  Van tweedehands word ik ook hebberiger, vaak is er geen tijd om er een nachtje over te slapen. En oeh, dan ook nog drie nieuwe winkels in je stad! Maak je wel een keer een overzichtje van alle tweedehands kledingwinkels in Leiden? Dan kom ik een keer touren 🙂

  1. Ik kan fair fashion dus zoveel makkelijker weerstaan dan tweedehands! Ik ben al heel vaak begonnen aan zo’n Leids overzicht, maar dan veranderd er weer wat en heb ik even geen tijd, schiet niet op! Alleen maar goed nieuws dat er steeds nieuwe zaken bijkomen hoor. Kom zeker een keer, dan kunnen we samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.