11 Soorten afval die je niet meer weg hoeft te gooien

Schrik jij ook wel eens van de hoeveelheid afval die je weggooit? Ik regelmatig. Afval scheiden en recyclen is natuurlijk goed, maar kost als nog energie en meestal gaat een deel van de waardevolle grondstoffen als nog verloren. Daarom ben ik altijd op zoek naar creatieve manieren om afval opnieuw te gebruiken. Na vandaag hoef je deze tien soorten afval niet meer weg te gooien. Met een beetje van mij, een beetje van moeders en een beetje van mijn twittervolgers.

Lege ijsdozen
Ideaal om restjes in in te vriezen. Of om ijs voor thuis te halen bij je favoriete ijsboer natuurlijk.

Panty’s met een gat
Applausje voor mijn moeder voor deze tip: als zij een panty met een gat heeft, knipt ze er één been af en wacht tot ze een panty met een gat in het andere been heeft en draagt ze ze samen. Een dappere slag in de strijd tegen hét product dat gemaakt lijkt om zo snel mogelijk kapot te gaan.

Lege wc-rollen
Tessa van Awkward Duckling laat zien hoe je er schattige cadeaudoosjes van maakt. Ze bedacht zelfs nog 10 andere dingen die je ermee kunt doen. Bewaren dus!

Versleten t-shirts, hemden of theedoeken
Even knippen en ze doen het nog prima als schoonmaakdoekje. Ideaal voor vieze klusjes als je fiets schoonmaken of je schoenen poetsen. Kunnen ze daarna zonder schuldgevoel als nog weg.

Glazen potten
Multifunctioneel, die dingen: opbergpot, vaas, drinkglas of de plek voor je zelfgemaakte jam of chutneyyou name it. 

Cadeaupapier
Als je het niet op een scheuren zet, kan je het makkelijk nog eens gebruiken. Dat voelt misschien een beetje gierig, maar hoe zonde is het dat iets maar zo’n 5 seconden een functie heeft? ‘Aah, bedankt! Wat een leuk papier.’ *Ratsssjj*
Op van dat bruine pakpapier kun je trouwens ook fijn tekenen met oost-indische inkt.

Koffieprut
Als je een beetje van koffie houdt, heb je elke dag zo een aardige verzameling. Wist je dat je er heerlijke scrubs van kan maken? Marieke van Greenblush legt het je uit. Ook oesterzwammen of andere paddenstoelen kun je er heel  goed op kweken.

Enveloppen & verzenddoosjes
Zeker van die mooie kartonnen of met bubbeltjesplastic gooi je niet weg, toch? Met een fleurig (of keurig) velletje op de voorkant plakken kunnen ze de wijde wereld weer in. Gewone enveloppen doen het goed als notitievel en boodschappenbriefje.

Melkpakken
Niets hipper dan je eigen (urban) moestuin. Als je de onderkant van een pak afknip, heb je het ideale zaaipotje om je zaadjes in op te kweken.

Houten ijsstokjes
Die prik je erbij om te onthouden wat je eigenlijk geplant hebt. Gewoon even erop schrijven en je weet precies welk groene sprietje je hoeveel water moet geven.

Schoenendozen
De perfecte opbergmogelijkheid voor allerhande rondslingerende troep. Eventueel gezellig beplakt met wat restjes bewaard cadeaupapier.

Zo, dat scheelt niet alleen een hoop weggooiwerk, maar er hoeft ook minder gekocht te worden. De scrubs, tuinbordjes, zaaipotjes, opbergdozen en schoonmaaklapjes kun je voorlopig in de winkel achterlaten. Iemand nog aanvullingen?

 

 

 1. Mooi lijstje! Hier krijg ik zin van om te knutselen en creatief te zijn, want het is zo leuk om te ontdekken dat je vanalles voor heel andere dingen kan gebruiken dan het ooit bedoeld was 🙂
  Naait je moeder die twee halve panty’s dan eerst aan elkaar?

  Ik gebruik een oude bestekbak om mijn potloden, stiften en kwasten in te bewaren en een stukje van zo’n bamboe rolgordijntje om met paperclips mijn sieraden aan op te hangen. Eierdozen werken trouwens ook heel goed als zaaipotjes! Naast die schoenendozen gebruik ik ook verschillende stapelbare groentendozen van de supermarkt om klusspullen, tuinspullen en kabeltjes enzo in te bewaren. Veel gezelliger dan een plastic bak van de Ikea 🙂

   1. Haha, geweldig zeg. Ik ga het zeker onthouden. Wel jammer van mijn toekomstige Swedish stockings die nu nóg langer op mij moeten wachten 😉

 2. Ik ben erg benieuwd hoe het precies werkt met de panty’s. Wat ik nu voor me zie is eigenlijk een been als een soort lange kous. Ben dan alleen bang dat het af gaat zakken…
  Voor het inpakken van cadeautjes kan je ook oude tijdschriften gebruiken (mits je niemand meer blij kan maken met het tijdschrift zelf)

  1. Het is inderdaad niet helemaal duidelijk, maar eigenlijk draag je er gewoon twee tegelijk over elkaar, waarbij van elke panty een (kapot) been is afgeknipt. Dus twee broekjes en twee benen in totaal! Ik gebruik ook graag de foto’s uit de Allerhande om in te pakken, nadat ik mijn eigen favoriete recepten eruit heb gescheurd!

 3. Haha die panty’s, geweldig!! Mijn oma schrijft altijd haar boodschappenlijstjes op enveloppen. Ik kan nog veel van haar leren ?

  1. Die generaties voor ons moeten we zeker niet uit het oog verliezen. Hoera voor alle duurzame oma’s en moeders!

 4. Panty’s kan je ook gebruiken om bloemen en planten op te binden….rekken mee en beschadigen de stengels niet (bv bij zonnebloemen)

  1. Goed idee! Dat doet me eraan denken dat ik vroeger dunne bandjes knipte van mijn kapotte gekleurde panty’s en die als polsbandjes gebruikte. Ik voelde me superstoer!

 5. Panty’s kan je ook gebruiken om kattenhaar mee van je zetel te verwijderen. Cadeautjes steek ik meestal in een cadeauzakje, in de hoop dat anderen dat ook hergebruiken. De naam van de jarige schrijf ik ook niet meer op de envelop, met dezelfde reden. 🙂

  1. Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb, mijn panty’s zijn ware kattenhaarmagneten (soms verbaast het me dat de kat zelf uberhaupt nog haar op z’n lijf heeft). Goeie van die naamloze envelop, is ook helemaal niet nodig als je het zelf komt brengen toch?

 6. Op de wc rollen en melkpakken na, bewaar ik ook alles wat jij beschrijft voor die doeleinden. Oh nee, de pantysokjes niet omdat ik ze niet draag, haha. Leuke blogpost!

 7. Knip het kapotte pantybeen net onder het broekje af. trek 2 broekjes over elkaar aan. Heb je 2 rechter of 2 linker pantybenen over: keer er dan 1 binnenstebuiten en je bent weer voorzien van een linker en rechter been.
  Als je kleine stukjes zeeprestjes in een pantystuk bij elkaar doet, kun je de zeep eenvoudig helemaal op gebruiken.

  1. Het verlossende antwoord! En omdraaien kan natuurlijk ook inderdaad, daar had ik nog niet eens aan gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.