9x Wat er zo leuk is aan een kledingruil

Vrijdag organiseerde ik weer eens een kledingruil. Een extra leuke dit keer, want samen met mede-blogger Janna trommelde ik een groep groene bloggers op om onze afdankertjes een nieuwe leven met meer liefde, erkenning en frisse lucht buiten de kledingkast te bezorgen. Het was niet alleen heel leuk om alle meiden te ontmoeten die online met vergelijkbare zaken bezig zijn. Ook het kledingruilen zelf was ook weer een groot succes. 

Deze kleding ruilde ik zelf 

Negen van mijn kledingstukken gingen mee met een nieuwe eigenaar en zelf vulde ik mijn kast aan met een rokje, een zomerse jeans, twee vestjes, een paar instappers en twee lange onderhemdjes. Twee van mijn stukken werden door niemand gekozen, maar gaan wel de deur uit, dus de teller staat op min 4. Geen drastische uitdunning dus, maar wel een wissel met kledingstukken die ik als het goed is wel echt ga dragen. Sterker nog: ik heb mij nieuwe rokje en onderhemdjes al drie dagen aan! Omdat ik echt hoop dat meer mensen een keer zoiets proberen, wil ik met jullie delen wat zo leuk is aan een kledingruil.

Dit maakt een kledingruil zo leuk om te doen 

  1. Het voelt heerlijk om je kast weer eens uit te mesten. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die helemaal tevreden zijn met alles wat er in hun kast hangt. Miskopen zijn menselijk en je smaak of lichaam kan ook veranderen. De kledingruil is ideaal om de levensduur van dat soort stukken te verlengen, heel duurzaam dus. De spullen die niemand op de ruil wil hebben, kun je weer meenemen voor een volgend kledingruilfeestje, maar natuurlijk ook bij de kringloop of het Leger des Heils afgeven. Zo is jouw kast weer overzichtelijk en wordt er hopelijk als nog iemand gelukkig mee.
  2. Je kunt zomaar vinden waar je al tijden naar op zoek bent. Linda van Zaailingen had naar eigen zeggen alle zwarte broeken van duurzame merken al gepast, maar haar ideale broek bleek gewoon in de kast van Vegahippie Afieke te liggen! Zelf zocht ik nog een mooi dun vestje voor mijn capsule en tadáá,  er hangt nu een fijn dun en donkergrijs exemplaar aan mijn kledingrek te pronken.
  3. Helemaal voor nop! Zeker als je fair wilt kopen, kun je aardig wat geld kwijt zijn aan nieuwe kledingstukken. Terwijl de wens om af te wisselen ook fair fashionista’s niet vreemd is.  Daarom tipte ik de kledingruil al als één van de duurzame manieren om toch te variëren met je garderobe.
  4. Meteen feedback. Lekker samen passen schept een band. De lovende woorden vlogen over en weer en soms ook een bevestigende kritische blik als een look het toch niet helemaal voor je is. Dat is best handig als alles gratis is, want dan kun je soms de neiging hebben om iets minder kritisch te kijken.
  5. Iedereen gunt elkaar echt wat. Het is helemaal niet moeilijk om afstand te doen van een jurkje dat je zelf ook wel zou willen als je ziet hoe geweldig het een ander ook (of misschien zelfs beter) staat. Kleren werden doorgegeven en er werd op gelet dat iedereen met iets mooi naar huis ging.
  6. De strijd om jouw afdankertjes. Hoewel wij hadden afgesproken om dingen mee te nemen die een ander in potentie nog leuk zou vinden (dus geen kleding met vlekken of gaten) is het soms moeilijk voor te stellen dat anderen nog iets zien in wat al tijden verweesd in jouw kast ligt. Maar juist voor dat soort stukken waren soms veel gegadigden en werd er fanatiek gedobbeld.
  7. Iedereen is anders, maar voor iedereen is er iets. Janna ging er met mijn net te krappe kokerrok vandoor, terwijl de spijkerbroek van Sara die mij als gegoten zat haar weer niet paste. Grappig hoe lichamen anders zijn en bij iedereen weer andere dingen geweldig staan.
  8. Terugzien dat je kleding echt gedragen wordt. Zeker als je met een groep bloggers ruilt, zie je jouw afdankertjes al snel op sociale media verschijnen in een geheel nieuwe combinatie. Zo leuk! Maar ook als je met vriendinnen ruilt, zie je jouw kleding zeker weten gauw langskomen. Deze napret is misschien wel mijn favoriete onderdeel van het ruilen.
  9. Inzicht in hoeveel je al hebt. Zelfs bij een club bloggers waarvan het merendeel regelmatig schrijft over minderen en bewust kopen blijkt toch een heleboel overbodige kleding in de kasten te liggen. Er was nog flink wat veel kleding over zelfs. Natuurlijk zijn we niet allemaal als minimalisten geboren (hoewel, een baby heeft weinig nodig) en zijn dit deels souvenirs uit een minder bewust verleden, maar het laat wel weer zien hoe belangrijk het is om niet zomaar te blijven kopen-kopen-kopen. Er is al enorme overvloed waar te weinig mee gebeurt.

Zelf een kledingruil organiseren? Dat kan in alle vormen en maten, van een flink evenement tot ruilen met een klein clubje. Ik zette voor alle varianten al eens tips op een rijtje.

Wat vind jij het leukst aan een kledingruil?